Pinksteren

Pinksteren is altijd de 50e dag van Pasen (de 49e ná Pasen), maar wat was het ook al weer precies? > De uitstorting van de heilige geest waarbij een groep van 120 discipelen en andere gelovigen plotseling vervuld raakten en in allerlei vreemde talen het evangelie gingen verkondigen. Eigenlijk de markering van het begin van de Christelijke kerk.

De iets minder bijbelvaste mensen in Nederland en Belgie denken echter vooral aan vrije dagen en mooi weer. En dat klopt, niet alleen zijn de zondag 19 en maandag 20 mei in beide landen Nationale vrije dagen, maar ook valt Pinksteren altijd in de periode met de meeste zon. Veel mensen beschouwen Pinksteren dan ook als de eerste kans in het jaar om (als het meezit) echt van de zon te genieten.
Sommige streken zoals de Zaanstreek in Nederland kennen nog een derde pinkerstdag (Pinksterdrie).
En wat gaan we doen met Pinksteren? Vooral naar buiten, genieten van het mooie weer, kermissen, (antiek)markten, schuttersfeesten, voorjaarsfeesten, sportwedstrijden (veel lokale wielerrondes) en ook veel muziekfestivals.

In Vlaanderen wordt Pinksteren ook wel Sinksen of Sinxen genoemd, een verbastering van het Oud-Franse sinquiesme. Het Nederlandse woord Pinksteren is afgeleid van pentacoste. En deze woorden betekenen gewoon 'vijftigste'; de 50e dag van Pasen dus.